Çivril Ziraat Odası

Çivril Ziraat Odası > İklim Coğrafi ve Rakım Bilgileri

İklim Coğrafi ve Rakım Bilgileri

Çivril, Ege bölgesinde görülen Akdeniz iklimi ile iç Anadolu bölgesinde karasal iklim arasındaki “Geçiş tipi “ bir iklime sahiptir. Buna göre yazlar sıcak ve kurak kışlar soğuk ve yağışlı geçmektedir. Rakımı 820 metredir.

1- Sıcaklık:

Çivril, Coğrafi konum itibariyle Ege, İç Anadolu ve Akdeniz Bölgeleri arasında yer almaktadır.  Karasal iklimin hakim olduğu ilçede gece ve gündüz ile mevsimler arasındaki sıcaklık farkı oldukça değişiklik göstermektedir. Yıllık ortalama sıcaklık değeri,  13.2 C° dir.

En soğuk ay ocak, en sıcak ay ise temmuz ayıdır. İlçemizde kaydedilen en yüksek sıcaklık değeri, 26 Temmuz 2012 Perşembe günü 43,5  C°, en düşük sıcaklık 19 Ocak 2012 Perşembe günü –26.2 C° dir.

2- Yağış:

Çivril en az yağışın sıcak mevsimde en çok yağışında soğuk mevsimde en çok düştüğü “ Akdeniz “ yağış rejimine sahiptir.

Yıllık ortalama yağış miktarı metrekareye 452 milimetredir. Yağışın % 41’ i kış mevsiminde % 29’u ilkbahar, % 21’i sonbaharda ve % 9’ u yaz mevsiminde düşmektedir.

3- Rüzgarlar ve Değerleri :

Çivril de batı yönlü batı yönlü rüzgarlar hakimdir. Birinci derecede esen rüzgar “gün batısı” dır. 2. derede esen rüzgar ise kuzeydoğudan esen poyraz olup, yaz aylarında estiğinde adeta kış havasını hissettirmektedir.